Výstavba Nábrežnej komunikácie pokračuje, Drutarovský odovzdal dom

30.10.2009 Prešov

Práce na dokončení ďalšieho úseku Nábrežnej komunikácie (NK), ktorá bude vnútorným obchvatom mesta Prešov, môžu pokračovať.
Posledný rodinný dom, ktorý bránil výstavbe tejto cesty, je už vysťahovaný a jeho majiteľ Oto Drutarovský dnes oficiálne odovzdal kľúče od domu primátorovi Pavlovi Hagyarimu.
Investor stavby Slovenská správa ciest (SSC) preberie na základe dohody s mestom objekt v priebehu budúceho týždňa a následne sa začne s búracími prácami, na ktoré už bolo vydané aj povolenie.
Rodina Drutarovských sa ako jediná odmietla pred desiatimi rokmi vysťahovať, dať zbúrať svoj dom a uvoľniť tak priestor na výstavbu cesty. Ostatní obyvatelia ulice prijali ponuku a zamenili svoje domy za byty. Predošlé dve vedenia mesta Prešov sa viackrát pokúšali vyriešiť situáciu, ale bezvýsledne. Mestské zastupiteľstvo v roku 2007 rozhodlo, že rodina dostane od mesta 99.582 eur (tri milióny Sk), teda podobnú sumu, ako jej poskytol aj investor. Za tieto peniaze si rodina postavila dom na priľahlom pozemku.
Drutarovský dnes pre médiá uviedol, že nikdy sa nemienil vzdať a svoje nároky si uplatňoval na súde, ktorý mu dal za pravdu. U ľudí, ktorí pristúpili na dohody s mestom, to vraj vyvolalo viac-menej nevraživosť voči jeho rodine, pretože oni dostali za svoje domy málo. \"Pocity sú zmiešané vzhľadom na to, že 13 rokov sme prežívali traumu vďaka tým, ktorí stáli na čele mesta, \" povedal pre médiá Drutarovský a dodal, že za spôsoby, aké uplatňovali by sa mali hanbiť.
Primátor Hagyari dnes uviedol, že zdržanie výstavby NK aj vďaka komplikáciám s vysporiadním pozemkov určite spôsobilo jej predraženie. Podľa neho sa ukázalo, že niekedy je lepšie hľadať trpezlivejšie riešenie a snažiť sa dosiahnuť kompromis, čo ušetrí čas a prostriedky.
Podľa slov Jána Šťastného zo SSC, celá trasa NK od križovatky na Kollárovej ulici až po mestskú športovú halu meria 1300 metrov a z toho boli doposiaľ zrealizované a sčasti aj skolaudované prvý a tretí úsek. S prácami na poslednej časti prvej etapy v dĺžke 300 metrov sa začne ihneď po zbúraní rodinného domu a dokončiť by sa mala v budúcom roku.
\"Meškáme nejaký mesiac, mesiac a pol, takže tým pádom budeme môcť v zime robiť len nejaké tie suché procesy, prekládky inžinierskych sietí a toto čo je v zemi, keď nám to počasie dovolí, \" povedal pre média Šťastný. Zároveň dodal, že komplikácie, ktoré tento rok oddialili stavebné práce, neboli zavinené SSC.
Príprava stavby sa začala v roku 1996 a o dva roky neskôr bolo vydané prvé územné rozhodnutie. V roku 2006 bola zmena územného rozhodnutia a stavebné povolenia na tento stredný úsek boli vydané v rokoch 2008 a 2009.
Po dokončení stavby má vzniknúť štvorprúdová cesta, po celej trase budú podľa Šťastného v nevyhnutnom rozsahu vybudované aj protihlukové steny, chodníky a odčlenené prístupové komunikácie k domom.
Prednosta Mestského úradu v Prešove Jozef Višňovský konštatoval, že sprejazdnením NK sa výrazne zlepší hlavne kvalita života obyvateľov na ulici 17. novembra.
\"Na tento úsek bude presmerovaná celá tranzitná doprava, ktorá chodila cez túto ulicu. Pevne verím, že nič nebude brániť tomu, aby mesto Prešov malo v roku 2011 kompletný obchvat s napojením na výpadovku do Košíc, \" dodal Višňovský.
 

Vyberte región